Linas receptsamling

Olof Hedengren i Stockholm har renskrivit sin förmoder Carolina "Lina" Hedengrens handskrivna receptsamling till datorskrift. Originalhandlingarna finns i dag förvarade i Västernärkes Hembygdsförenings hembygdsarkiv i Fjugesta. På sikt kan samlingen kanske resultera i en skrift.

Linas samling innehåller recept till 16 varmrätter, 3 matbröd, 17 tårtor och desserter, 18 kakor och småbröd samt en lång rad av tips och knåp. Bland varmrätterna hittar man bland andra laxpudding, bensoppa, sillmjölkskakor och fiskpudding. Här finns kryddlimpor och kärnmjölksbröd och bland tårtorna finns pöstårta, apelsinpudding, mandelberg och munksmet Bland kakorna syns godrån, spritsbakelser och judebröd. Och avdelningen för knep och knåp delger Linas sina kunskaper om konsten att steka sill och göra jäst, färg att bestryka kumminost med, förbättra grädde, göra segt kött mört och mycket annat

Ung husmor

Lina Hedengren påbörjade troligen sin receptsamling redan när hon kom till Riseberga 20 januari 1844. Ung och oerfaren, endast 17 år, fick hon då ett stort hushåll att ansvara för. Ett ansenligt herrgårdskök med både köksor och kokerska. Gården hade många munnar att mätta och arbetet krävde mycket tid och omsorg.

Inte gick det lättare av att mat och bak den första tiden tillreddas i en stor öppen spis med järnhäll och bakugn. Men det unga paret såg snart till att modernisera köket. In kom en ny stor spis av gjutjärn som sparade massor av ved, och huset fick fotogenlampor som lyste upp i både kök och husets alla rum. I köket glänste kopparn i soppkittlar och smörpannor, bakelseformar och tekittlar. Intill köket fanns också en handkammare, ett rum för matförvaring, tjänstefolkets matrum och husmamsellens kammare.

Hämtade råvaror från Riseberga

Men Lina växte med uppgiften. Med praktiskt anlag och intresse för matlagning började hon skriva ner allt fler recept och goda råd i sin lilla anteckningsbok. Hon varierade rätterna på bordet så mycket gården förmådde. Råvarorna hämtade hon på den egna gården. Här fanns fläsk och kött, ägg och sirap, mjöl och rotfrukter, och hennes trädgård gav grönsaker, frukt och bär.

Ytterligare recept fick Lina av fruarna på granngårdarna, hon stoppade "Fru Wetters Fläskkorf", bakade "Madame Landers Godrån" och "Madame Öbergs Mandelberg". Efter eget huvud komponerar hon en tårta som hon döpte till Risebergatårtan. Och när hennes make Olof regelbundet fick hem "Edelswärds Tidskrift" om hur hans skördar kunde bli bättre så hittade Lina nya recept och hushålltips där, under rubriken "Hushålls-Rön". 

 

 

Text: KG Mattsson 

 

 

Här följer en av Lina recept, passande att pröva så här till jul.

Mjuk pepparkaka från Wärnsta

Socker 3/4 skålpund (320 g)
Ägg 15 st
Sirup 1/4 kanna (11 dl)
Hvetemjöl 1 skålpund (425 g)
Pomeransskal några fint skurna.

Sockret och äggulorna sammanröras en stund. Sirapen tillsättes samt hvetemjölet och Pomeransskalen, sist de 15 hvitorna slagna till hårdt skum. Gräddas i form.

 

---------------

För den som vill få del av Linas handskrivna receptsamling går den att beställa av Olof Hedengren i Stockholm ohedengren@gmail.com.  

Lina Hedengren påbörjade sin receptsamling redan som 17-åring.