Morfar och jag hade gillat varandra

 

Jag vet inte så mycket om min morfar. Han dog långt innan jag föddes. Redan 1927. Jag vet  i stort bara att han hette Sven Svensson (se Egen antavla nr 10) och var lanthandlare i Timmersdala, drev en kioskrörelse och hade en isjakt som han brukade åka med på sjön Lången när isen frusit till. Jag har några få saker sparade efter honom och mammas berättelser om en snäll och omtänksam pappa. Han rökade cigarr, drack vatten (för han var med i IOGT) och var organist i missionshuset. Var missionshuset ligger idag vet jag inte, inte ens om det finns kvar. Morfar Sven hade stora planer för framtiden och var lite av föregångare inom en rad olika områden. Han hade hoppats på att järnvägen skulle dras via Timmersdala. Men det gjorde den inte. utan från Skövde till Töreboda och Halllsberg i stället. En missräkning. Än värre blev det när han 1916 fick spanska sjukan och aldrig återhämtade sig ifrån den.

 

Men en trevlig sak har jag sparad efter honom. Söndagsnisse julnummer från 1899 och Strix Jultidning från 1901, vilket glädjer mig mycket eftersom båda  var satirtidningar. Lite dragna åt det bisarra. Precis en sådan humor som jag också har. Vi hade gillat varandra morfar Sven och jag.

Söndags-Nisse  innehöll reseberättelser, noveller, karikatyrer med roliga, historier samt diverse annonser. Den utgavs egentligen varje vecka åren 1862-1924 med Gustaf Wahlbom som redaktör. Han var xylograf och tecknar och gjorde många av tidningenens illustrationer. Strix  utgavs 1897 -1924 av konstnären och humoristen Albert Engström. Bland hans medarbetare märkets exempelvis Verner von Heidenstanm, Gustaf Fröding och Bruno Liljefors.  1924 sammanslogs Strix med Söndags-Nisse och fick namnet Söndagsnisse-Strix, under vilket namn den utkom till 1955. Den återuppstod 1998–2006 under namnet Nya Söndagsnisse-Strix, som en bilaga till Grönköpings Veckoblad. Tidningens motto var: "Tål intet ont i världen men var glad åt allt gott."

 

I Strix julnumret 1901 finns långa rader av fyndiga karikatyrer och roliga historier. En av dem lyder så här:

”En ångslup på väg till Nacka har stött på grund. En roddbåt skyndar till hjälp. Kaptenen ropar -Alle man i räddningsbåten! Kärringar och barn först! Och du Kalle kastar dig i hafvet. simmar i land och gnor allt vad tygen håller till Hammarbygatan 4. Där köper du 2 smörgåsar, en ost och en med korf och 2 halva öl. För jag har beslutat att inte lämna skeppet förrän alla blifvit räddade”.

Strix jultidning 1901